Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pyszny jogurt 2018

Jogurty są dobre na wszystko

Jogurty zyskują w Polsce coraz więcej zwolenników w naszym kraju. Jednakże daleko nam do naszych sąsiadów z Unii Europejskiej – np. Belgii, Holandii czy Francji – którzy zjadają ich trzy razy więcej niż my. I nie bez powodu. Jogurty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mają dużo wartości odżywczych i w odróżnieniu od mleka, są mniej tłuste i szybciej przyswajalne. A jaki jogurt jest najzdrowszy? Warto prześledzić wszystkie produkty, jakie są obecnie dostępne na rynku i bliżej przyjrzeć się ich właściwościom.

Rodzaje jogurtów

Najzdrowsze są oczywiście jogurty naturalne. Nie zawierają cukru i sztucznych aromatów, a ich dodatkowym atutem jest to, że spośród wszystkich jogurtów zawierają najwięcej składników mineralnych i witamin. Można je z powodzeniem podawać dzieciom bez obaw o reakcje alergiczne. Tego typu jogurty doskonale zastępują śmietanę, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne i zdrowsze. Natomiast jogurty z owocami mają więcej kalorii, mogą także zawierać barwniki i żelatynę. Dlatego dietetycy zalecają, by dzieciom zamiast jogurtu owocowego dawać naturalny z wkrojonymi owocami, które są dodatkowym źródłem witamin. W ten sposób możemy szybko przygotować smaczny, pożywny podwieczorek i bez obaw podać go maluchowi.

Spośród bogatej oferty jogurtowej wyróżniamy także te typu light. Po jogurty typu light najczęściej sięgają panie odchudzające się będące np. na diecie jogurtowej. Jednak jeśli decydujemy się na ich kupno, dokładnie przeczytajmy etykietę. Wbrew pozorom czasami napoje niskotłuszczowe dostarczają więcej kalorii, bo są dodatkowo słodzone.

Osobną kategorię stanowią biojogurty lub tak zwane jogurty probiotyczne. Zawierają one probiotyki, czyli specjalne szczepy bakterii, które osiedlają się w naszych jelitach i pozytywnie wpływają na ich pracę. Przyśpieszają między innymi proces trawienia oraz zmniejszają częstotliwość występowania biegunek, poleca się je więc zwłaszcza dzieciom. Biojogurty odtruwają organizm z toksyn i regulują przemianę materii.

Jogurty dla dzieci

Specjalny jogurt przeznaczony dla dzieci można wprowadzić do diety naszej pociechy jeszcze przed ukończeniem roku. Produkty te charakteryzują się mniejszą zawartością białka, dzięki czemu nie obciążają organizmu dziecka. Jednocześnie zawierają tak cenny dla rozwoju wapń. Zazwyczaj mogą pić je także te dzieci, które nie tolerują laktozy. Jednakże osoby, które są uczulone na mleko, prawdopodobnie również nie będą tolerowały jogurtów.

Napoje fermentowane

Kefir – to popularny mleczny napój wytwarzany z pasteryzowanego mleka. Jest nie tylko zdrowy, ale także doskonale gasi pragnienie, dlatego popularnością cieszy się zwłaszcza latem. Jego szczególną zaletą jest to, że doskonale łagodzi skutki poparzenia słonecznego. Kefiry obniżają ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi. Hamują też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz wspomagają leczenie chorób cywilizacyjnych.

Maślanka – produkuje się ją najczęściej z częściowo odtłuszczonego mleka zakwaszanego specjalnymi szczepami bakterii. W sklepach znajdziemy nie tylko maślankę o smaku naturalnym, ale i owocowym. Jest niskotłuszczowa i bogata w lecytynę. Dzięki zawartości kwasu mlekowego pobudza i reguluje procesy trawienne. Okłady z maślanki także pomogą ukoić poparzoną opalaniem skórę.

Desery mleczne – są coraz popularniejsze, bo zawierają dużo wartości odżywczych, a jednocześnie chętnie sięgają po nie dzieci.

Jogurt bałkański – gęsty jak śmietana, ale zawiera bardzo mało tłuszczu. Można go wykorzystać do przyrządzania sernika na zimno, albo sosu tzatziki. Nie zawiera konserwantów.