Jedną z bardziej lubianych, ale wciąż niedocenianych i mało znanych kuchni świata jest kulinarna sztuka Węgier. Potocznie uważa się ją za kuchnię bardzo pikantną a przez to nie dla wszystkich wskazaną. Przyglądając się jednak pełnej ofercie kuchni madziarskiej, łatwo obalić ten krzywdzący dość mit. Otóż ta sztuka kulinarna to spora gama różnego rodzaju smaków i aromatów. Tak naprawdę każdy, kto chciałby zapoznać się z tymi specjałami, znajdzie wśród nich coś w sam raz dla siebie.
Wbrew powszechnej opinii, specjalizacją kuchni węgierskiej wcale nie jest jej pikantny smak. Węgrzy stosują wszak w swoich przepisach głównie łagodne przyprawy. Wśród nich należy wymienić paprykę, cebulę oraz pomidory. Są one podstawową bazą większości dań na gorąco. Krzywdząca jest również opinia, według której potrawy węgierskie szkodzą, gdyż nie każdy toleruje właśnie ich ostre przyprawienie. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej: węgierskie dania opierają się wszak głównie na naturalnych składnikach. Są to przede wszystkim wszelkiego typu warzywa, owoce, orzechy włoskie oraz naturalny tłuszcz zwierzęcy.
Obalając kolejne mity dotyczące węgierskiej sztuki kulinarnej należy też podkreślić, że wizytówką tego kraju niekoniecznie musi być znany gulasz węgierski czy też równie popularne salami. Gama specjałów tej właśnie kuchni jest dużo bardziej atrakcyjna. Otóż równą sławą co wymienione tu potrawy, cieszą się także przepyszne węgierskie desery. Wśród nich, na uwagę zasługuje smaczny tort Dobosa czy też równie popularny pijany tort. Dość popularnym daniem na słodko jest również potrawa o nazwie bulgoczące naleśniki, która składa się z kilku warstw wypełnionych smacznym nadzieniem serowo-rodzynkowym i zapieczonych naleśników.
Mówiąc o bogactwie specjałów kuchni madziarskiej, należy też wymienić bezkonkurencyjne węgierskie trunki. Wśród nich najsmaczniejsze są różnego rodzaju wódki, które powstają na bazie owocowych zacierów. Alkohol ten wyróżnia nie tylko smak, ale również jego moc i niepowtarzalny aromat. Kuchnia węgierska to także pyszne leczo czyli proste, sycące a jednocześnie dość podzielne danie mięsne, odpowiednio przyprawione do smaku solą, pieprzem oraz sproszkowaną papryką.
Madziarskie specjały, o których wciąż niewiele wiemy, a które zasługują na naszą uwagę, to również ciekawe w smaku przekąski czyli tak zwane pogacze i langosze. Pierwsze to bułeczki z przyprawami a drugie to niewielkie placuszki ziemniaczane posypane tartym serem i również odpowiednio przyprawione. Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami oraz piwem. Każda szanująca się węgierska restauracja posiada również w swojej ofercie warte naszej uwagi bardzo smaczne nie tylko mięsne, ale również rybne potrawy z kociołka. Przykładem może być tu królująca niemal w każdym menu węgierska zupa rybna.
Jak zatem widać kuchnia madziarska to spory wybór smaków, który zadowoli chyba każde podniebienie. Warto więc udając się na wakacje do tego pięknego i ciekawego kraju i skosztować wymienionych lokalnych specjalności.