Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dania hiszpańskie 2018

Tak smakuje Hiszpania

Kuchnia hiszpańska to mieszanka różnorodnych smaków i aromatów. To istny kulinarny miszmasz, w którym każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie i swojego podniebienia.

Każdy hiszpański region słynie z innej potrawy, inne napoju. Cechami wspólnymi zespajającymi wszystkie regiony Hiszpanii w całość są określone produkty, przyprawy, sposób serwowania potraw. Oliwa z oliwek jest wykorzystywana w całym Królestwie Hiszpanii, jednak najbardziej popularna jest w prowincji andaluzyjskiej oraz rejonie Gibraltaru. Tam, wykorzystuje się ją nie tylko do dań smażonych, ale nawet i do deserów.

W Hiszpanii jada się właściwie wszystko. Popularne są zarówno mięsa, szczególnie suszone szynki produkowane ze specjalnie hodowanej wieprzowiny, jak i nabiał, a przede wszystkim sery (manchego, san simon, cabrales, majorero, zamorano), które jada się jako przekąski, dodatki do potraw lub w formie deserów. Popularne są również warzywa (wspomniana oliwa z oliwek, suszone pomidory, kartofle) oraz potrawy mączne. Nie sposób wyobrazić sobie kuchni hiszpańskiej bez owoców morza, ryb, aromatycznych przypraw, hiszpańskich ziół dodawanych w zasadzie do każdej potrawy.

Hiszpańskim daniem znanym na całym świecie jest przede wszystkim gazpacho. Gazpacho to popularna zupa hiszpańska. Jest wyśmienitym daniem na gorące dni. Jego podstawowymi składnikami są dojrzałe pomidory oraz czerwona papryka.

Oprócz gazpacho popisowym daniem hiszpańskim jest paella. To tradycyjne, jednogarnkowe danie hiszpańskie. Przygotowywane jest głównie z ryżu i warzyw. Potrafi nasycić nawet największego głodomora.

Na całym świecie znane są hiszpańskie przekąski – tapas (dania na jeden kęs). To małe kanapki, potrawy z szynki, ziemniaków, warzyw i owoców morza, które podawane są do lampki wina bądź kufla chłodzącego piwa. Przykładowym daniem tapas są placki tortilla (danie na podobieństwo polskich omletów).

W Hiszpanii najbardziej popularnym owocem jest awokado. Ma ciemnozielony kolor a kształtem przypomina gruszkę. Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Wykorzystywane jest jako składnik napoi i wszelkiego rodzaju deserów.

Hiszpańska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Nic w tym dziwnego. Nie sposób nie ulec urokowi specjałów jakie nieustannie nam serwuje…