Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepis na kawę z bitą śmietaną 2018

Kawa z bitą śmietaną

Jednym z ulubionych smakołyków Polaków w okresie letnim okazuje się być, przybyłą do nas z południa Europy… mrożona kawa z bita śmietaną. Napoje takie w sezonie wakacyjnym serwują obecnie niemalże wszystkie rodzime restauracje i puby. Nie oznacza to jednak, że smakowitej, słodkiej kawy nie możemy przygotować na własną rękę, na przykład jako rodzinnego deseru po wspólnym świątecznym obiedzie.

Przygotowanie smakowitej mrożonej kawy z bitą śmietaną (najlepiej w sprayu) nie jest wcale ani trudne ani czasochłonne. Wystarczy nieco wyobraźni i pomysłu, aby z codziennego, tradycyjnego napoju uczynić nietuzinkowy smakołyk dla naszych najbliższych lub odwiedzających gości.

Aby przyrządzić taką kawę będziemy potrzebowali kilku składników, które z pewnością znajdziemy w każdej polskiej kuchni. Oczywiście, zależnie od tego jaką kawę preferujemy, możemy dowolnie eksperymentować zarówno na klasycznej czarnej, mocnej espresso czy delikatnej latte. Również cappuccino może okazać się strzałem w dziesiątkę, jednakże przy tym rodzaju popularnego napoju nie możemy przesadzić ze słodzeniem. Najważniejsze to przecież umiar, świadczący o naszych nietuzinkowych zdolnościach kulinarnych i zmyśle estetycznym.

Na porcję dla dwóch osób składać się będzie około 10-15 dkg bitej śmietany (najlepiej w sprayu, ponieważ jest bardzo praktyczna, wygodna do nałożenia i stosunkowo trwała). Dodatkowo, zależnie od osobistych preferencji przyda się cukier, jednakże słodzić należy z umiarem, ponieważ sama śmietanka jest już dosyć słodka. Kawę taką najlepiej przyrządzić z około 300 ml czarnej esencji (polecamy użyć uniwersalnego ekspresu do kawy lub tradycyjnego tygla).

Aby dodatkowo wzbogacić doznania smakowe i zapachowe, możemy dodać do kawy dwie lub trzy małe łyżeczki migdałowego, gęstego amaretto. Likier wraz z kawą należy połączyć na jednolitą konsystencję.

Zaawansowani amatorzy sztuki kulinarnej mogą tutaj próbować swych sił w oddzielaniu poszczególnych warstw, co wygląda niewątpliwie bardzo atrakcyjnie. Na wierzchu kładziemy łyżkę bitej śmietany i posypujemy gorzkim kakao lub wiórkami kokosowymi. Do takiego napoju możemy wrzucić jeszcze 2-3 kostki lodu, nadające naszej kawie właściwości orzeźwiających, tak pożądanych podczas gorących, letni dni. Alternatywą dla mrożonej kawy może być deser lodowy z bitą śmietaną.