Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pij mleko będziesz wielka! 2018

Dieta mleczna

Mleko to jeden z najstarszych napojów jaki używany był przez człowieka. Choć w naszych czasach największą popularnością cieszy się mleko krowie, to jednak równie bogatą historię ma mleko kozie i owcze, które jednak cieszą się coraz większą popularnością. Mleko, a także inne mleczne produkty, są doskonałym źródłem wapnia, które jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Dlatego właśnie tak ważne jest, by szczególnie dzieci, młodzież i osoby w podeszłym wieku pokryli dzienne zapotrzebowanie na wapń.

Można tego łatwo dokonać pijąc kilka szklanek mleka. Jeśli jednak ktoś nie lubi mleka krowiego, krowiego lub owczego, może z powiedzeniem spożywać inne produkty wytworzone na bazie mleka. Nabiał powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka.

Smaczne napoje mleczne, kefiry, maślanki, jogurty i kwaśne mleko, dostarczają tyle samo wapnia i witamin co zwykłe mleko. Mogą one być ciekawym urozmaiceniem diety mlecznej. Różne smaki, zarówno owocowe, jak i warzywne jogurtów, maślanek i kefirów sprawia, że napoje mleczne są doskonałym deserem lub podwieczorkiem, także dla dzieci, które nie lubią mleka.

Świetnym sposobem na dostarczenie dzieciom dziennej porcji mleka, są także budynie, które stanowią słodki wariant dania mlecznego. Doskonałym źródłem wapnia są także sery, serki topione i twarożki. Spośród produktów wchodzących w skład nabiału, to właśnie sery żółte zawierają największą ilość wapnia. Jednak są one bardziej kaloryczne niż pozostałe produkty mleczne. Serki homogenizowane, a także twarogowe, z dodatkiem naturalnego jogurtu i ziół lub miodu, to doskonały, pełnowartościowy posiłek.

Oprócz serów i twarożków wykonanych z mleka krowiego, w sklepach dostępne są także serki i sery otrzymywane z mleka koziego lub owczego. Nabiał może także występować jako dodatek do dań, zup, sosów i sałatek. Najczęściej do takich dań dodaje się śmietanę lub śmietankę. Podobnie jak w przypadku mleka, także śmietana i śmietanka dostępna jest w wersjach o różnej zawartości tłuszczu. Jednak nie każdy może spożywać mleko.

Alergia na mleko krowie, a raczej na zawarte w nim białko, najczęściej występuje u noworodków i dzieci do 3 roku życia. Najczęściej jednak znika ona i bez przeszkód można korzystać z dobrodziejstw mleka i nabiału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *