Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tygodniowe menu diety odchudzającej seniora 2018

Przykładowy tygodniowy jadłospis w diecie odchudzającej seniora

Przez całe swoje życie powinniśmy szczególnie dbać o naszą kondycję fizyczną, która niestety w późniejszym wieku nie jest już tak dobra jak za młodu. Dlatego właśnie w tym okresie nasza uwaga powinna być skierowana na prawidłowe odżywianie i dużo ruchu. Nie wiesz jak ułożyć swój jadłospis? Mamy dla Ciebie przykładowy tygodniowy jadłospis w diecie odchudzającej dla seniorów, który przywróci Ci siły witalne do życia!

Zacznij od obliczenia wskaźnika BMI, który podpowie Ci ile kilogramów pozostało Ci do zrzucenia. Nadwaga u ludzi starszych jest bardzo szkodliwa i prowadzi do wielu chorób. Jednym z zagrożeń nie leczonej otyłości jest miażdżyca i cukrzyca typu II. Chudnięcie w cukrzycy jest bardzo trudne, dlatego postarajmy się zacząć chudnąć zanim choroba ta nas zaatakuje.

Zasady odchudzania osób chorych na serce są tak samo restrykcyjne jak w przypadku cukrzyków szczególnie, jeśli chodzi o osoby starsze, dlatego mamy dla Ciebie przykładowy jadłospis, abyś mógł w łatwy i bezpieczny sposób pozbyć się zbędnych kilogramów!

Dzień:

1. Poniedziałek. Zaczynamy od chudego mleka z otrębami owsianymi oraz garścią suszonych żurawin. Obiad składa się z warzyw na parze, pieczoną rybę w folii oraz ryż ciemny. Kolacja to dwie kromki pełnoziarnistego chleba z chudym twarożkiem z rzodkiewką.
2. Wtorek – śniadanie: pół szklanki kawy z mlekiem, dwie kromki razowego pieczywa z wędlina drobiową. Obiad- kurczak bez skórki upieczony na ruszcie, średni ziemniak, mizeria z jednego ogórka ze śmietaną 0% tłuszczu
3. Środa – śniadanie pół szklanki kawy z mlekiem, dwie kromki ciemnego pieczywa z plasterkami odtłuszczonego sera żółtego. Obiad: Pręga wołowa pieczona, oraz gotowana marchew, 2 ugotowane pory, 2 ugotowane ziemniaki. Kolacja: sałatka z gotowanych szparagów..
4. Czwartek – śniadanie pół szklanki kawy z mlekiem, jedna kromka pieczywa ziarnistego z plasterkiem wędliny drobiowej i sałatą, jeden plaster ananasa. Obiad: 2 jajka sadzone na łyżce oliwy, surówka ze szklanki marchwi, 2 ugotowane ziemniaki. Kolacja: sałatka z tuńczyka w sosie własnym, dwie łyżki groszku i klika strączków fasolki szparagowej.
5. Piątek – śniadanie- szklanka jogurtu z otrębami oraz garścią rodzynek, 2 plastry ananasa. Obiad: kurczak ugotowany na parze, 2 ziemniaki, klika ugotowanych szparagów. Kolacja: Dwie duże brzoskwinie, jedna kromka razowego pieczywa z odtłuszczonym twarożkiem.
6. Sobota: śniadanie: pół szklanki kawy z mlekiem, dwie kromki razowego pieczywa z pasta rybną. Obiad: bitki wołowe z curry smażone na oliwie, sałatka z dwóch pomidorów z dodatkiem śmietany light, 2 duże ziemniaki. Kolacja: sałatka z blanszowanego kalafiora z dodatkiem cząbru i ananasem.
7. Niedziela: śniadanie: pół szklanki jogurtu z mielonymi orzechami włoskimi, jeden banan. Obiad: duszony filet z dorsza, sałatka z jarzyn, fasoli czerwonej(, która jest naturalnym spalaczem tłuszczu) i dodatkiem jednej łyżki majonezu light, 2 ziemniaki. Kolacja: dwie kromki pieczywa razowego z 2 plastrami sera odtłuszczonego.

Zabiegi, masaże, wczasy odchudzające a także ćwiczenia odchudzające zwłaszcza, dwukrotnie zwiększą efekt naszej diety. Pamiętajmy, że oprócz zdrowego odżywiania ważny jest także ruch!