Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepisy bułgarskie 2018

Wpływy kuchni tureckiej, arabskiej i niemieckiej na kuchnię bułgarską

Kuchnia bułgarska jest typową kuchnią bałkańską, która cechuje się różnorodnością smaków, aromatów, często zawdzięczanych wyszukanym przyprawom. Przede wszystkim, w tradycyjnym menu odnajdziemy przepyszne dania mięsne, rybne, wyśmienite zupy, wszelkiego rodzaju słodkości, napoje, sery, jogurty, a nawet smaczną wódkę rakiję, a więc jest to kuchnia dla każdego, gdyż jest w stanie zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne.

Oczywiście, widać także w niej wpływy innych kuchni, m.in. arabskiej, tureckiej i niemieckiej, dzięki którym regionalne przysmaki na pewno nie wieją nudą, dlatego posiadają wielu smakoszy na całym świecie, którzy się po prostu nimi zachwycają.

Warto podkreślić to, iż z kuchni tureckiej zostały przejęte słynne kabaczety, czyli kotlety powstałe z baraniny, które są bardzo pożywne i mogą być podawane jako danie główne, razem z ziemniakami czy też surówkami. Należy tu również wymienić smaczne kebaby, którymi zachwycają się również nasi rodacy. Z pewnością, największym uznaniem cieszy się drusan kebab, przyrządzony z duszonych kawałków wieprzowiny z dodatkiem cebuli i doprawianych cząbrem. Trzeba tu także wymienić jogurty, które stanowią idealny dodatek do licznych potraw, a warte podkreślenia jest to, iż posiadają właściwości lecznicze, bowiem kojąco działają np. na kaca. Ponadto, bułgarska zapiekana musaka jest pochodzenia tureckiego, zresztą jak gulasz gjuwecz, który jest serwowany razem z warzywami. Oprócz tego, słynne słodkie wypieki również zostały zainspirowane kuchnią turecką.

Natomiast z kuchni arabskiej pochodzą słynne ciasto kadaifa, które swym wyglądem przypomina anielskie włosy, a co najważniejsze jest bardzo słodkie dzięki temu, iż wypełnione jest bakaliami z cukrem i miodem. Ponadto, warto tu wspomnieć o arabskich przystawkach, które są serwowane miedzy daniami głównymi oraz o aromatycznych przyprawach jak czosnek, cynamon i goździki, nadającym smakołykom bułgarskim oryginalnego aromatu. Nie zapominamy również o ziołach, w szczególności o mięcie, która często dodawana jest np. do zup, głównie czorby. Poza tym, należy tu wymienić zakąski – migdały, rodzynki, orzeszki i wszelkiego rodzaju dania mięsne przyrządzane na bazie baraniny.

Trzeba powiedzieć o tym, iż kuchnia bułgarska została także zainspirowana niemieckimi potrawami pieczonymi na grillu, głownie szaszłykami oraz mielonymi kotlecikami oraz kurczakami. Ponadto, wpływ kuchni niemieckiej widać w potrawach rybnych i daniach przyrządzonych na bazie kapusty

Jak widać, kuchnia bułgarska to paleta niesamowitych dań, smaków, zapachów, które często zainspirowane są innymi kulturami, dlatego zachwycają się nimi turyści z całego świata, gdyż zawsze wśród menu znajdą dania, które stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia.