Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Potrawy azjatyckie 2018

Tradycyjne potrawy kuchni azjatyckiej

Kuchnia azjatycka święci coraz większe sukcesy w zachodnio-europejskim kręgu kulturowym. Przenikają do nas co rusz egzotyczne potrawy, przyprawy i pomysły na potrawy. W polskich restauracjach coraz częściej można spotkać się z daniami orientalnymi.

Jakie jednakże dania chińskie okazują się najpopularniejszymi wśród zagranicznych turystów?

SUSHI – tradycyjne danie złożone z ryżu, świeżych i surowych owoców morza oraz warzyw. Do zestawu sushi najczęściej podaje się dodatkowo sos sojowy oraz imbir, do przegryzania pomiędzy poszczególnymi częściami posiłku. W całej Azji wyróżnić można kilka podstawowych rodzajów przygotowywania sushi, które zależne SA w głównej mierze od położenia geograficznego i wpływu poszczególnych kręgów kulturowych. Chińskie sushi składa się zazwyczaj z krewetek, kawałków ryb, wodorostów nori, grzybów mun oraz warzyw, takich jak cykoria, papryka, marchew czy brokuły.

SAJGONKI – mogą być potrawą zarówno stricte wegetariańską jak i mięsną. Tradycyjne przepisy uwzględniają dodawania zarówno kurczaka, jak i wieprzowiny lub wołowiny. Mięso miesza się w farszu z mieszanką warzywną, najczęściej zawierającą fasolę mung, grzyby mun, szparagi, paprykę, marchew i kapustę. Składniki te, doprawione odpowiednimi przyprawami i ziołami zawija się w ciasto ryżowe i smaży w głębokim oleju.

DANIA Z WOKA – smażone szybko i krótko, dzięki czemu mięso pozostaje soczyste a warzywa chrupiące. Wok jest tradycyjnym chińskim naczyniem, w którym od wieków przygotowuje się dania z kurczaka, wołowiny, cielęciny lub potrawy wegetariańskie – z grzybami, makaronem ryżowym oraz mieszanką aromatycznych przypraw.

SOSY – nieodłącznym elementem kuchni chińskiej są także smakowite i doskonale przyprawione sosy. Do najpopularniejszych bez wątpienia należy fermentowany sos z ziaren soi, będący najpowszechniejsza azjatycką przyprawą. Równie dużą popularnością cieszy się także sos słodko-kwaśny, będący idealnym dodatkiem do dań z kurczaka i wegetariańskich potraw z warzyw. Dla amatorów pikantnych przypraw Chińczycy mają specjalny sos chilli, niezwykle ostry i aromatyczny, polecany na przykład do sajgonek lub potraw z wołowiny i wieprzowiny.