Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wina z Hiszpanii 2018

Słodkie hiszpańskie wina

Hiszpania to kraj, który słynie nie tylko z przepysznej kuchni, ale i najwyższej jakości win, które często podawane są do przystawek. Cechują się niezwykłym aromatem, który doceniany jest na całym świecie. Ich wybór jest tak ogromny, że każdy wśród ich wielu rodzajów, odnajdzie smak, który będzie odpowiedni dla niego.

Trzeba podkreślić to, że prawie każdy region tego uroczego kraju posiada winiarnie i produkuje własne gatunki win, które niejednokrotnie są ich znakiem rozpoznawczym i stanowią smakołyk lokalnych tawern.

Wśród znanych trunków możemy wymienić czerwone i białe wytrawne wina Roja, które przez długi okres dojrzewają w drewnianych beczkach. Wykonane są ze świeżych owoców, a ich aromat przypomina poniekąd tytoń. Najlepiej smakują z dziczyzną i czerwonymi mięsami.

Natomiast, w Andaluzji produkowane są słodkie wina Malaga tworzone na bazie dorastających owoców poprzez wyciśnięcie soku z ich moszczu i posiada charakterystyczną gęstą konsystencję. Oprócz białych win (blanco), spotkamy także złote (dorado), bardzo ciemne (oscaro), czerwone (rojo), czerwono-ałote (rojo-dorado), kremowe (crema) i czarne (negro), które z pewnością stanowią idealny dodatek do wielu potraw.

W Polsce najbardziej rozpoznawalnym trunkiem jest Sangria, która tworzona jest na bazie wina, cukru, owoców (także cytrusowych), soków owocowych. Jest napojem na bazie wina, którego nie może zabraknąć na stole, zwłaszcza podczas upalnych dni, gdyż jest niezwykle orzeźwiający, poza tym cudownie smakuje. Można dodać do niej także likier i wodę sodową., koniecznie przechowujemy ją w chłodnym miejscu, najlepiej spożywać ją zaraz po zrobieniu.

Nie mniej znane jest wino Sherry, które powstaje z dojrzałych, białych winorośli. Przetrzymywane jest w otwartych beczkach, a co najważniejsze dodaje się do niego brandy dla wzmocnienia smaku. Należy je spożywać w kieliszkach w kształcie tulipana i wypić zaraz po otwarciu, gdyż później traci swój aromat.

Koniecznie trzeba także skosztować musującego wina Cava, które przygotowywane jest podobnie jak szampan. Oczywiście, należy przechowywać je w chłodnej piwnicy, stąd tez pochodzi nazwa trunku. Cudownie smakuje wraz w zestawie z szynką i tradycyjnymi serami.

Poza tym, słynne są także wina powstałe na Majorce, wyspie należącej do Hiszpanii. Zajmują one stałe miejsce w menu, gdyż podawane są z wieloma potrawami. Ogromnym uznaniem cieszą się napoje produkowane na własne potrzeby, tzw. wina domowe (vino de la casa), które są smaczne i tańsze w porównaniu z tymi, które są tworzone na większą skalę.

Jak widać, smakosze dobrych win mają, w czym wybierać i nawet najbardziej wybredny degustator, odnajdzie trunek, który zaspokoi wszystkie jego oczekiwania. Z pewnością, hiszpańskie wina są gwarancją niesamowitego aromatu, smaku i jakości. Nie da się opisać w paru zdaniach tego, jak smakują. Trzeba je po prostu skosztować!