Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pyszne grzane wino 2018

Rozgrzewający grzaniec na zimowe wieczory

Grzane wino to napój o właściwościach rozgrzewających i leczniczych. Najlepiej smakuje w zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz i chłód. Jego smak i aromat kojarzą się głównie z Bożym Narodzeniem i spotkaniami w gronie znajomych podczas długich jesiennych wieczorów. I istotnie trunek ten bardzo dobrze sprawdza się na takie okazje. Można go samodzielnie wykonać w domu, zaopatrzywszy się wcześniej w butelkę dobrego czerwonego wina i odpowiednie przyprawy.

Samo przygotowanie trunku nie jest trudne w zależności od tego, jaki przepis wybierzemy. Tradycyjny grzaniec ma w swoim składzie korzenne przyprawy typu cynamon, imbir, kardamon i goździki oraz dodatki w postaci suszonych jak też świeżych owoców. Receptur na wyśmienitego grzańca nie brak, znaleźć je można tak pośród internetowych przepisów jak i korzystając z porad naszych babć. Bowiem trunek ten jest napojem od dawien dawna przyrządzanym, a jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to na stołach rzymskich biesiadników grzane wino uznawane było za rarytas. Obecnie każdy, kto tylko ma ochotę może przyrządzić go w domowym zaciszu i uraczyć nim gości.

Poza wyjątkowymi walorami smakowymi grzane czerwone wino, bo takie jest najlepsze, ma właściwości lecznicze. Polecane jest głównie w przeziębieniu i grypie. Rozgrzewając organizm pobudza jego siły obronne a użyte przyprawy typu cynamon i imbir wspomagają walkę z wirusami i bakteriami działając antyseptycznie. Cenionym dodatkiem do grzańca jest miód. Warto go używać zamiast cukru, pamiętając o tym, żeby nie dodawać go do napojów gorących i nie podgrzewać, ponieważ w ten sposób traci właściwości lecznicze. Najlepiej osładzać nim wino nieco przestudzone.

Wiele osób ma dylemat, jaki rodzaj wina najlepiej wykorzystać do przygotowania grzańca. W zasadzie każde czerwone wino będzie odpowiednie, ale najbardziej polecanymi są wina włoskie, portugalskie czy hiszpańskie charakteryzujące się wyrazistą nutą owocową. Bardzo dobrze łączą się ze smakiem nieco pikantnego imbiru i słodyczą pomarańczy, które można śmiało dodawać w świeżej postaci. Równie dobra będzie kandyzowana lub suszona skórka, także cytrynowa. Grzaniec idealny na zimowe wieczory przed telewizorem czy przy kominku powinien być smaczny i rozgrzewający, dlatego muszą znaleźć się w nim typowe dodatki jak goździki czy imbir. Poza tym niektóre przepisy zalecają zastosowanie anyżu, kminku czy ziaren jałowca wedle upodobań. Z kolei skandynawskie grzane wino glögg musi w swym składzie zawierać migdały bardzo typowe dla tego trunku i nadające mu niepowtarzalny smak i aromat.