Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Potrawy włoskie 2018

Najlepsza kuchnia na świecie – potrawy włoskie

Włoska sztuka kulinarna bez wątpienia należy do jednych z najpopularniejszych w Europie. Zaraz po potrawach francuskich, włoskie pizze, makarony i sery cieszą się niesłabnącym, a wręcz coraz większym uznaniem na światowej arenie kulinarnej.

Najbardziej charakterystyczną cechą włoskiej kuchni jest zamiłowanie do używania mnóstwa śródziemnomorskich, aromatycznych przypraw. Najpopularniejszymi są bez wątpienia: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianem, estragon. Równie często, do wszelkiego rodzaju potraw dodaje się oliwki, cebulę i czosnek, który Włosi wręcz uwielbiają.

Podobnie częstym we włoskiej kuchni warzywem są niewątpliwie pomidory i różnokolorowa papryka, idealnie nadająca się do wszelkich zapiekanych i duszonych dań. Ze względu na bliskość ciepłych mórz, włoska kuchnia obfituje także w potrawy rybne oraz te, w których spotkać się można ze wszelkimi owocami morza.

Jak każdy inny kraj, tak i słoneczna Italia podzielona jest na zwyczajowe regiony, w których panują specyficzne gusta i tradycje kulinarne. Północne części Włoch to stolica risotto i polenty. Jada się tutaj bowiem zdecydowanie częściej ryż, niż na przykład makarony, które przeważają na południu. Większe miasta włoskie mogą też poszczycić się oryginalnymi smakołykami, na przykład Neapol to synonim pizzy, Bolonia – sos mięsny, a region Emilia-Romania to ojczyzna malutkich, faszerowanych pierożków, nieco przypominających rodzime, polskie.

Jednakże najbardziej kojarzącymi się z Italią smakołykami, bezapelacyjnie są różnego rodzaju sery i makarony. Do najpopularniejszych odmian serów należą więc: rozpływająca się pod wpływem temperatury mozzarella, pleśniowa gorgonzola, twardy parmezan dodawany do wielu potraw czy słodko-kwaśny twaróg mascarpone, znany z pysznego deseru, jakim jest słodkie tiramisu.

Włoskie makarony to przede wszystkim długie nitki, używane do tradycyjnego spaghetti, płaskie placki do lasagne czy różnego rodzaju rurki, muszelki i gniazdka, traktowane jako świetny dodatek do śródziemnomorskich zup i przystawek.

Mówiąc o Italli, nie sposób nie wspomnieć także o oryginalnej pizzy, pieczonej na cienkim cieście. Tradycyjnie dodaje się do niej doskonale doprawiony sos pomidorowy, pomidory, mięso i wszelkie inne warzywa. Wszystko posypuje się grubą warstwą sera i piecze w opalanym drewnem, specjalnym piecu. Łatwość wykonania i niepowtarzalny smak pizzy przyczyniły się do bardzo szybkiego rozpowszechnienia tej potrawy na całym świecie, gdzie od lat podbija gusta wszystkich pokoleń.