Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Co zrobić z wątróbki? 2018

Mistrzyni kuchni – najlepsze sposoby na przyrządzenie wątróbki

Samo słowo wątróbka, nie wszystkim kojarzy się apetycznie, choć wartości odżywczych, akurat tego przysmaku, nie sposób przecenić. Wartości odżywcze i witaminy wątróbki są niepodważalne i wielokrotnie udowodniono, że spożywanie jej służy dobremu zdrowiu, a i rekonwalescentom pomaga w walce z chorobami. Koktajle z wątróbki piją sportowcy, celem szybkiego i skutecznego uzupełnienia diety w naturalne enzymy i mikroelementy. Nie trzeba być jednak sportowcem i spożywać koktajlu z surowej wątróbki, równie pożywna jest sałatka z wątróbek, którą każdy samodzielnie jest w stanie skomponować w domu. Pyszna wątróbka duszona jest także źródłem cennych mikroelementów. Więc jak przyrządzić wątróbkę wieprzową? 

Niektórzy proponują wymoczyć ją ok.1 h w mleku, a potem na gorący smalec z dodatkiem cebulki – będzie wówczas różowa w środku, a taka jest najzdrowsza. Niektórzy jednak preferują bardziej wysmażoną, ta z kolei jest smaczna, ale w procesie długiej obróbki termicznej, nieco traci na wartości odżywczej. Sposoby przyrządzenia wątróbki drobiowej są identyczne jak wątroby wieprzowej, choć bywają zwolennicy foie Gras, którzy preferują rodzaje pasztetów, względnie smażenie wątróbki na gęsim smalcu, zgodnie z przedwojenną tradycją. Nowe sposoby przyrządzania tego podrobu, ale i tradycyjne niestety, często nijak się mają do preferencji kulinarnych dzieci.

Wątróbka, co udowodnili naukowcy, w większości nie jest preferowana przez dziecko, podobnież jak brokuły i szpinak. Niektórzy jednak przytaczają fakty, że wszystko zależy od diety rodziców, bo jeśli dzieci widzą, iż rodzice jedzą pewne produkty chętnie i często, z pewnością same sięgną po nie prędzej, czy później. W innym wypadku, jak przyrządzić wątróbkę wieprzową? Choćby nie wiem, jaki pasztet z pomarańczami, z grzybami by nie zrobić, czy też by wykorzystać przepis na wątróbkę z jabłkiem, to nie przekona się na siłę nikogo, a wręcz przeciwnie.

Zasada w tym również przypadku jest prosta. Ludzie korzystają z nawyku przyzwyczajenia, dlatego tradycją na polskich stołach jest niedzielny rosół, na święta bożego narodzenia czerwony barszcz, uszka i karp, zaś na Wielkanoc mazurek, jaja i żurek z kiełbasą. Podobnie jest ze spożywaniem owoców. Wątróbka nie odbiega od tych schematów. Według wyliczeń naukowych więcej 90 % ludzi w swoich preferencjach żywieniowych, chociaż nie jedynie, kieruje się przyzwyczajeniami najczęściej wywodzącymi się z domu, z dzieciństwa właśnie.