Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Hinduskie potrawy 2018

Kuchnia Bollywood

Kuchnia indyjska to synonim niejednolitości i różnorodności, obfitości smaków i aromatów. Największy wpływ na rozwój gustów kulinarnych w tym rejonie świata ma bez wątpienia religia, stąd multikulturowość i zróżnicowanie w hinduskich potrawach. Kuchnia Bollywood to tajemniczość i klarowność zarazem, to nieustanie kontrastująca ze sobą ostrość i łagodność.

Choć indyjskie potrawy bezsprzecznie i od razu kojarzą nam się z curry, to obok tego mixu przypraw występuje ich jeszcze całe mnóstwo. Przede wszystkim imbir, kolendra, goździki, indyjski kardamon, cynamon, limonka oraz cały szereg regionalnych specyfików.

Podobnie jak z posiłkami, tak i napoje charakteryzują się różnorodnością. Od tradycyjnych kaw najwyższej jakości, przez słodkie napoje na bazie mleka i jogurtów po klasyczne i aromatyczne czarne herbaty.Ze względu na narodowościową i społeczną mozaikę Indii, kraj ten podzielić możemy na kilka regionów, z których każdy cechować się będzie odmiennymi tradycjami jeśli chodzi o żywienie i podawanie posiłków. Obok kuchni bengalskiej wyróżnimy zatem madraską i bombajską.

Warto zauważyć, iż przepisy pochodzące z tego regionu świata nie są wcale trudne w przygotowaniu. Aby zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół ciekawym pomysłem na indyjski obiad wystarczy tylko chwila czasu. Dzięki obecności orientalnych przypraw nasze posiłki mogą zaskoczyć niejednego smakosza. Również bogaty zestaw herbat zasługuje w tym miejscu na uwagę.

Indyjska kuchnia to raj dla każdego podniebienia. Mieszkanka smaków i zapachów rodem z hinduskiej krainy jest podstawą najlepszej uczty. Indyjskie kulinaria to magia zamknięta w różnorodności przypraw i potraw. Kto raz jej skosztuje z przyjemnością sięga po nią jeszcze raz… i tak bez końca.

Ich przygotowanie w domowym zaciszu nie wymaga wcale wielkich umiejętności. Aromatyczne napary z dodatkiem ziół, przypraw czy miodu mogą za to okazać się przyjemną rozgrzewką podczas polskich chłodnych wieczorów.