Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/uov/public_html/rak.waw.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jakie składniki diety faktycznie chronią przed nowotworem? 2018

Jedzenie, które wzmacnia system immunologiczny i chroni przed rakiem

jedzenie zwalczajace nowotworyTo, co jemy wpływa na nasze zdrowie. W dzisiejszych czasach raczej nikt już z tym stwierdzeniem polemizować nie może. Wcześniej wiedzieliśmy o tym niejako instynktownie, dziś wpływ jedzenia na to jak funkcjonujemy na co dzień potwierdza nauka. Jedzenie i zawarte w nim składniki odżywcze w organizmie stają się budulcami tkanek i regulatorami wszystkich procesów. Pokarmy odgrywają też niezwykle istotną rolę w pracy układu odpornościowego. Odżywiając się zdrowo minimalizujemy ryzyko zachorowań na różne dolegliwości, opóźniamy procesy starzenia, a co najważniejsze jedzeniem możemy też wspomóc leczenie większości (może nawet wszystkich?) chorób.
Przyjrzyjmy się pewnemu warzywu, pewnemu napojowi i jednemu z przetworów mlecznych, które mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i na sprawność układu odpornościowego. Produkty te, nazwijmy je produktami strukturalnymi, ponieważ poleca się je w trakcie stosowania diety strukturalnej, to czosnek, zielona herbata i jogurt.
Jaki wpływ wywierają na nasze zdrowie?

Czosnek

Zanim wynaleziono antybiotyki to czosnku używano do leczenia większości dolegliwości, które leczy się dziś z pomocą antybiotykoterapii. Nic w tym dziwnego – jest on naturalnym antybiotykiem, a jego właściwości potwierdził sam Pasteur. Czosnek może uporać się z bakteriami, grzybami i wirusami. Doskonale radzi sobie też z leczeniem stanów zapalnych. W naturalnej medycynie chińskiej wykorzystywano go w leczeniu przeziębień i gruźlicy, już w starożytności stosowano czosnek na przeziębienia, posługiwano się nim też w trakcie leczenia ran. Współcześnie warto jeść go wtedy, gdy jesteśmy chorzy, choć czosnek zjadany od czasu do czasu (np. w charakterze przyprawy) ma też właściwości profilaktyczne – zapobiega między innymi pewnym chorobom nowotworowym, jest też bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy spowalniających procesy starzenia i chroniących nas przed różnymi dolegliwościami. Czosnek warto polecić nawet osobom odchudzającym się, bowiem reguluje on gospodarkę cukrami i metabolizm węglowodanów. Jest naturalnym lekiem na nadciśnienie, bo obniża ciśnienie krwi, a do tego wzmacnia mięsień serca i obniża poziom cholesterolu. Jeśli weźmiemy pod uwagę czyhające na nas zagrożenia cywilizacyjne to właśnie czosnek jawi się jako najlepsza bariera ochronna przed tego typu zagrożeniami. Czosnek jest zdrowy, ale w umiarkowanych ilościach, zbyt dużo tego warzywa zjadać nie można (podobne zastrzeżenie dotyczy zresztą większości pokarmów).

Herbata na zdrowie

Zielona herbata uważana jest za najzdrowszy napój herbaciany spośród wszystkich, które znamy. Medycyna wschodu przypisuje jej ogromny wpływ na ludzkie zdrowie. Zieloną herbatę pije się więc profilaktycznie, jako lekarstwo, afrodyzjak, czy wręcz traktuje się ją jako eliksir młodości. Czy tak jest w istocie? Być może odrobinę ją przeceniamy, a na pewno mamy skłonności do przesady – ludzie wschodu wypijają zaledwie kilka filiżanek dziennie, my nie tylko parzymy zieloną herbatę, ale często posługujemy się suplementami tworzonymi na jej bazie. Nadmiar i w tym przypadku wskazany nie jest, ale filiżanka – dwie filiżanki tej herbaty (o ile ją tolerujemy, bo są i takie osoby, które źle reagują na ten napój) na pewno nam nie zaszkodzą a mogą wręcz pomóc. To cenne źródło witamin i minerałów oraz roślinnych przeciwutleniaczy. Zielona herbata jest prawdziwą antyoksydacyjną bombą, a my współcześnie jesteśmy zanadto zagrożeni wolnymi rodnikami. Poza tym garbniki zawarte w tym delikatnym i aromatycznym napoju działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jednym słowem zielona herbata może nam pomóc w zachowaniu zdrowia, może też poprawić naszą odporność.
Ważne: zielona herbata wykazuje, podobnie jak czosnek, działanie antymutagenne, jest więc cennym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej.

Jogurty i kefiry

Jogurty i kefiry, te naturalne tj. takie jak przyrządzano kiedyś, były wyjątkowo zdrowe. W dzisiejszych czasach na tego typu produkty – szczególnie jogurty – trzeba uważać, bo są tak faszerowane chemią, że z tradycyjnymi napojami mlecznymi mają niewiele wspólnego. Kefiry bywają niejednokrotnie znacznie zdrowsze od przeciętnego jogurtu. Tym niemniej wybierając produkty dobrej jakości, produkty zawierające bakterie wspomagające naszą odporność na pewno dobrze wpłyniemy na nasze zdrowie. Trzeba jedynie zwrócić baczną uwagę na etykiety produktów spożywczych, które kupujemy, a w razie wątpliwości jogurt i kefir zawsze można przyrządzić w domu – wystarczy kupić startery dostępne w sklepach ze zdrową żywnością (również w sprzedaży internetowej).
Picie jogurtów i kefirów szczególnie dobrze wpływa na odporność, poprawia ją, bo zawierają one bakterie wspomagające układ immunologiczny. Bakterie te bytują w ludzkim przewodzie pokarmowym i są niezbędne również dla prawidłowego przebiegu procesów trawiennych, co z kolei wpływa i na przyswajalność składników pokarmowych i oczyszczanie organizmu z toksyn (regularne wypróżnienia). Warto też wiedzieć, że produkty te są bardzo cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia – wapń jest jednak dobrze przyswajalny jedynie w produktach zawierających choć odrobinę tłuszczu. Nie warto kupować produktów odtłuszczonych, wybierajmy te, które są jak najnaturalniejsze. Ważna uwaga: jogurty i kefiry są dobrze tolerowane przez osoby z brakiem tolerancji laktozy, tak więc nawet jeśli nie możecie pić mleka produkty tego typu są dla niego doskonałym zastępstwem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *